Medikal Cilt Bakımı

Medikal Cilt Bakımı

Günümüzde cilt bakımı çok çeşitli seçenekler sunan ürünlerle biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Cilt bakımındaki en önemli ve ilk adım kişinin hangi cilt tipine sahip olduğudur. 

    • Eğer cildiniz gözenekli, aşırı yağlı parlak görünüyor, sivilceler, siyah noktalar oluşturuyorsa yağlı cilt tipi,
    • Cildinizde gerginlik, pullanma, hassasiyet yaşıyorsanız kuru cilt tipi,
    • Bazı alanlar kuruyor, bazı alanlarda ise sivilceler, siyah noktalar oluşturuyorsa karma cilt tipine sahipsiniz demektir.
    • Ayrıca yoğun lekeleriniz varsa lekeli tip, kırmızı damarlı ve reaktif bir cilt ise hassas tip cilt yapısı var demektir.

    Cilt bakımında üç nokta sac ayağı şeklinde adlandırılır:

    1. Temizlik
    2. Nemlendirme
    3. Güneşten korunma

    Her aşamada cilt tipine uygun ürünler seçilmelidir. Bu konuda dermatoloji hekimlerine başvurarak uzman görüşü alabilirsiniz.

    ​Üç aşamalı bakımı düzenli yapmak gereklidir. Ayrıca yaş ilerledikçe farklı serumlar, yağlar bakıma eklenmelidir.

    ​Farklı işlemler yapıldıysa o dönemlerde hekimin önerisi ile ileri bakım yapılmalıdır.

    ​Düzenli medikal cilt bakımları yaptırmak ise cilde gerekli ışıltı, dolgunluk ve temizliği sağlayacaktır.

    Güneş koruyucu krem alırken de cilt tipine göre seçmeli ve uygun bir güneş koruyucu krem olmasına dikkat edilmelidir. Piyasada güneş korumaya yönelik çok çeşitli ürünler vardır. Güneş koruyucu kreminizi en az 30 güneş koruyucu faktör (SPF) olacak şekilde edinmek uygun olacaktır. Eğer cildinizde kızarıklık yaratan kılcal damarlanma, lekeler veya çiller, aşırı hassasiyet ya da sivilcelenme gibi farklı problemleriniz varsa güneş kremleriniz de bu gibi durumlara yönelik olmalıdır.

    ​Cildinize uyumlu en az spf 30 güneş koruma faktörlü kreminizi seçtikten sonra uygun miktar ve sıklıkta kullanım önemlidir. Evden çıkmadan en az yarım saat önce tüm yüze sürmeli ve 2-3 saatte bir kremi tekrar sürerek koruma etkinliği sürdürülmelidir.

    ​Çok kuru cilt yapısına sahip kişiler için güneş koruyucu kremin nemlendirici etkisi yeterli gelmemektedir. Bu nedenle zemine günlük nemlendirici krem ve onun üzerine güneş koruyucu krem sürülebilir.

    ​Sivilce (Akne) Tedavisi

    Halk arasında sivilce olarak bilinen akne, kıl-yağ ünitesinin ( pilosebase follikül) inflamatuvar bir hastalığıdır. Akne lezyonları siyah ve beyaz noktalar ( komedonlar), kırmızı kabartılar (papül), içi irinli döküntüler (püstül), daha büyük abseleşmiş kistik yapılar ( nodülokistler)’ dan oluşur.

    Akne en çok yüzü, boyunu, üst gövdeyi, sırtı ve kolların üst kısımlarını tutar. Akne tipik olarak ergenlerin hastalığıdır. Bu dönemdeki bireylerin %85’ini etkiler. Her iki cinste de en sık 15-18 yaşlarda görülür. Ancak yenidoğan bebeklerde ve ileri yaşlarda da ( 40 yaş üzeri) akne görülebilir.

    ​Sivilce nasıl oluşur?

    Sivilceyi oluşturan tıbbi faktörler şu şekilde sıralanabilir: 

    • Keratinöz tıkaç oluşumu
    • Keratinositlerin anormal çoğalması
    • Yağ bezlerinin aşırı uyarılması ve aşırı yağ salınımı
    • Hormonal anormallikler
    • İnflamatuvar hücrelerin birikimi
    • P. Acnes bakterisinin çoğalması
    ​Sivilceyi arttıran faktörler:
    • Kozmetik kullanımı ( fondöten, pudra, aşırı yağlı kremler)
    • Hijyen eksikliği veya aşırı hijyen uygulaması
    • Mekanik uyarım: Sürtünme, çene bağları, sürekli yüz ile oynama, keman, şapka, cerrahi flasterler, ortopedik alçılar, sürekli oturmak
    • İlaçlar: Steroidler, epilepsi ilaçları, lityum, siklosporin akneyi kötüleştirir.
    • Ailede şiddetli akne öyküsü
    • Yiyecekler: Yapılan çalışmaların bir kısmı akne ve yiyecek arasında bağlantı gösterememiştir ancak bir kısmında ise glisemik indeksi yüksek (cips, kuruyemiş, çikolata, vb. ) yiyecekler ile arttığı saptanmıştır.
    ​Sivilce Tedavisi

    Aknenin şiddeti, hasta yaşı, daha önce kullandığı tedaviler, diğer hastalıkların eşlik edip etmediği, hormonal bozukluklar hastanın tedavi planını etkiler.

    Tedavi etkinliğini değerlendirmek için en az 6-8 hafta gereklidir.

    Kontrolde hastanın tekrar muayenesi ile yeni tedavi planı yapılmalıdır.

    Tedavi seçenekleri; topikal (sürme ilaçlar), sistemik ( ağızdan alınan ilaçlar) , cerrahi veya girişimsel yöntemler (komedon temizlenmesi, kimyasal peeling, lazer, altıniğne radyofrekans) olarak değişir.

    Kliniğimizde Sivilce Tedavisi

    Bazı sistemik problemleri nedeniyle ya da ağır yan etkileri nedeniyle ağızdan tedavi almak istemeyen hastalarda, sürekli bölgesel topikal tedavi kullanan ve yeterli etkiyi alamayan hastalarda hekim tarafından yapılan cihaz uygulamaları ile sivilceler tedavi edilebilmektedir.

    Kliniğimizde medikal cilt bakımı Innofacial aqua peeling sistemi ile yapılarak aktif sivilcelere Fractora Radyofrekans uygulaması ile alternatif bir tedavi sunulmaktadır.

    Adres

    Çankaya Mahallesi İran Caddesi No:6/4 Çankaya/ANKARA

    Telefon

    0(554) 170-70-15

    Email

    drbetulokkan@gmail.com

    Betül Ökkan © Rekmall 2023
    Tüm hakları saklıdır.

    Bu hata mesajını yalnızca WordPress yöneticileri görebilir

    Hata: Hiçbir akış bulunamadı.

    Bir akış oluşturmak için lütfen Instagram Akışı ayarlar sayfasına gidin.